Z rynku FMCG

  • Krakus: Spędź Święta ze smakiem!

    Piątek, 14 grudnia 2018

    Choinka Krakusa to oprócz pięknych ozdób również najlepsze świąteczne produkty – barszcz, koncentrat barszczu, ogórki i chrzan. Marka Krakus przygotowała wyjątkowy świąteczny spot, który przedstawia radosną atmosferę, jaka panuje, gdy Święta spędza się smakowicie. Czytaj więcej »

  • Podróże są doskonałą inspiracją i potrafią zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych eksploratorów. Fotografia natomiast pozwala uchwycić te wyjątkowe momenty i przedstawić świat w sposób, w jaki widzi go autor. 12 grudnia, w Fortecy Kręgliccy odbyła się Gala Amundsen Photo Awards, podczas której wyłoniono autorów najlepszych fotografii w czterech wyjątkowych kategoriach.... Czytaj więcej »

  • Podobno, jak mówią słowa piosenki: „Miłość ci wszystko wybaczy”. Niestety, jak się okazuje, w życiu codziennym często mamy problem z wybaczeniem, a już na pewno z wypowiedzeniem słowa „przepraszam”. Zdarza się też, że przepraszamy w niewłaściwy sposób, sprawiając, że nasza skrucha jest źle odebrana. Jak zatem przepraszać, żeby przeprosić prawdziwie? Czytaj więcej »

  • Słodko-gorzki smak Turcji

    Wtorek, 11 grudnia 2018

    Różnorodna kulturowo i klimatycznie, dla jednych pełna sprzeczności, dla innych tworząca eklektyczną, acz spójną całość. Turcja – leżąca na pograniczu kontynentu europejskiego i azjatyckiego jest dla Polaków jednym z najpopularniejszych kierunków turystycznych i... handlowych. A próbując ją poznać natkniemy się na bardzo wiele „smaków”, od słodyczy w ich słynnych... Czytaj więcej »

  • Trudno sobie wyobrazić świąteczne potrawy bez bakalii. Dodają one wyjątkowego smaku, nie tylko słodkim wypiekom, ale i daniom wytrawnym. Co więcej, sprawiają, że posiłki zyskują na wartościach odżywczych oraz świetnie prezentują się na stołach. Marki KRESTO i BackMit oferują szeroki wybór produktów, dzięki którym Święta Bożego Narodzenia będą pyszne i aromatyczne. Czytaj więcej »

  • Trwa nabór projektów społecznych do Olimpiady Zwolnionych z Teorii, dotyczących problemu plastikowych odpadów w środowisku naturalnym, w ramach ogólnoświatowej kampanii Coca-Cola „Świat Bez Odpadów”. Celem projektów, przygotowywanych przez licealistów i studentów, jest zwiększenie świadomości na temat tego, w jaki sposób można ograniczyć, użyć ponownie lub poddać... Czytaj więcej »

  • Przemysław Szymański został zwycięzcą konkursu Dyrektor Marketingu Roku 2018. Okazał się bezkonkurencyjny w kategorii „uroda / kosmetyki / higiena”. Czytaj więcej »

  • Dobiega końca druga edycja akcji społeczno-konsumenckiej „Serce Rośnie” organizowanej przez firmę Wawel. Jeszcze do końca grudnia, kupując słodycze marki oznaczone serduszkiem, Konsumenci mogą wesprzeć jedną z pięciu organizacji dobroczynnych biorących udział w programie. Co więcej – teraz każda złotówka z opakowań słodyczy Wawel jest mnożona podwójnie! Zwieńczeniem... Czytaj więcej »

  • Magiczne Święta 2018

    Wtorek, 11 grudnia 2018
  • Ponad dwa tysiące – tylu gości 8 i 9 grudnia odwiedziło fabrykę E. Wedel w Warszawie w ramach najbardziej czekoladowego weekendu w roku. Zwiedzający podczas spaceru specjalnym szlakiem wycieczkowym podpatrywali, jak powstają czekolady w tabliczkach, w gabinecie Jana Wedla poznali historię czekoladowego przedsiębiorstwa, a w galerii czekoladowych rzeźb spotkali się z Mistrzynią... Czytaj więcej »

  • Podczas prowadzonej w Polsce Świątecznej Zbiórki Żywności pod hasłem „Podaruj potrzebującym jedzenie na świąteczny stół”, w dniach 30 listopada – 1 grudnia, Banki Żywności zebrały 740 ton jedzenia. Dzięki zaangażowaniu Polaków, wspierających zbiórkę, produkty te jeszcze przed świętami trafią do 360 tysięcy osób. Nie byłoby to możliwe gdyby nie wsparcie 55... Czytaj więcej »

  • Dla branży kurierskiej i e-commerce grudzień to najgorętszy okres w roku. Sezon zakupów przedświątecznych zaczął się już podczas wyprzedaży w Black Friday, kiedy zakupy zrobiło nawet 7 mln Polaków. Liczba nadawanych paczek rośnie nawet o 40 proc. w porównaniu do normalnych okresów w roku, a 80 proc. świątecznych zamówień zostaje złożonych w ostatnich dwóch tygodniach... Czytaj więcej »

  • Aromatyczny kompot z suszonych owoców, zapach domowego, pieczonego ciasta - strucli makowej, piernika czy keksu wypełnionego po brzegi bakaliami, do tego goździki, cynamon, prażone orzechy laskowe… Tak pachną magiczne święta Bożego Narodzenia! By cieszyć się wspólnie z bliskimi atmosferą świąt, delektować się wyjątkowym smakiem i aromatem bakaliowych specjałów, polecamy... Czytaj więcej »

  • Kaufland dba o zapewnienie szerokiego asortymentu produktów najwyższej jakości. Sieć nieustannie rozszerza swoją ofertę m.in. mięsa o produkty certyfikowane ze znakiem QAFP, które klienci mogą znaleźć na stoiskach samoobsługowych. Czytaj więcej »

  • Czekolada pod lupą

    Środa, 05 grudnia 2018

    Jak powstaje czekolada, skąd pochodzi i jak dotarła do Gdańska? – to główne tematy warsztatów pt. Czekolada pod lupą, odbywających się w centrum nauki Hevelianum w Gdańsku. W trakcie zajęć można zobaczyć owoce kakaowca, jego ziarna, poczuć smak miazgi kakaowej, a przede wszystkich własnoręcznie stworzyć czekoladowe pralinki. Warsztaty przygotowała Fabryka Czekolady... Czytaj więcej »

  • Fabryka Cukierków „Pszczółka” przekazała dary na rzecz Mikołajkowej Zbiórki dla dzieci z Ukrainy. Paczki ze słodyczami zostaną następnie ofiarowane najbardziej potrzebującym polskim rodzinom żyjącym w Nowowołyńsku. Czytaj więcej »

  • Smaki zjednoczone z Ameryki!

    Wtorek, 04 grudnia 2018

    Branża śliwki kalifornijskiej wystartowała z piątą edycją programu marketingowego promującego ten owoc na polskim rynku. Jednocześnie California Prune Board dołączyła do inicjatywy „Ameryka od Kuchni”, koordynowanej przez Dział Rolny Ambasady USA w Warszawie. Czytaj więcej »

  • Carlsberg Polska realizuje działania z zakresu wolontariatu pracowniczego od wielu lat. Od 2014 r. jego głównym filarem jest program grantowy „InicJaTyWy”. Pracownicy aktywnie angażują się w różne akcje, głównie w miejscach, w których mieszkają i pracują. Razem z lokalnymi władzami i organizacjami społecznymi dbają o środowisko, odnawiają i porządkują miejsca... Czytaj więcej »

  • Narodowa Wystawa Rolnicza zakończona

    Wtorek, 04 grudnia 2018

    Kilkadziesiąt tysięcy odwiedzających, ponad 200 wystawców, trzy dni spotkań z historią teraźniejszością i przyszłością polskiego rolnictwa – tak w skrócie można opisać Narodową Wystawę Rolniczą odbywającą się od 30 listopada do 2 grudnia br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Jak podkreślał Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski, było... Czytaj więcej »

  • Znamy zwycięzcę Absolut Shake it Up 8!

    Poniedziałek, 03 grudnia 2018

    Zakończyła się ósma edycja najstarszego programu edukacyjnego dla barmanów – Absolut Shake it Up. W tym roku najlepsza okazała się Alicja Bączyk, barmanka z Krakowa. Zachwyciła jurorów nie tylko perfekcyjnie skomponowanym drinkiem, ale także idealnie wykorzystanymi zasadami tegorocznego tematu przewodniego konkursu – czyli, zrównoważonego rozwoju. Czytaj więcej »

  • Zostań słodkim Mikołajem

    Poniedziałek, 03 grudnia 2018

    Z każdym dniem zbliżają się Mikołajki, a to oznacza jedno – okazję do dzielenia się drobnymi podarunkami z najbliższymi. 6 grudnia w szczególności nie można zapomnieć o dzieciach. A co nasi milusińscy lubią najbardziej? Oczywiście, że słodycze. Czytaj więcej »

  • Światowej rangi polska sommelierka, Monika Bielka-Vescovi, ukończyła stage 1 Masters of Wine Instytut. To kolejne prestiżowe wyróżnienie potwierdzające kwalifikacje i zaangażowanie ekspertki w rozwój sztuki winiarskiej oraz kulinarnej. Monika Bielka-Vescovi od lat współpracuje z marką Kinga Pienińska, z którą wprowadziła pierwszą na rynku Kartę Wody. Czytaj więcej »

  • Kalendarz Hochland ma już swoją tradycję – wydawany jest od wielu lat, a autorami zdjęć są pracownicy firmy. Jednak kalendarz firmowy na rok 2019 zapowiada się wyjątkowo. Firma wraz z jego wydaniem rozpoczyna obchody Jubileuszu 25-lecia w Polsce. Czytaj więcej »

  • Tymbark to zabawa, orzeźwienie i… innowacyjne projekty. Doceniają je konsumenci oraz branża marketingowa. Jedynym z nich jest Funbot, który dzięki wykorzystaniu sztucznej inteligencji, pozwala internautom otrzymać od Kapsla unikalny komentarz do wybranego zdjęcia. Projekt otrzymał aż trzy statuetki na prestiżowej gali MIXX Awards 2018! Czytaj więcej »

  • Dziewczyna w drużynie chłopaków, nadzieja polskiej myśli szkoleniowej, syn podążający śladami utytułowanego ojca, bliźniacy kibicujący dwóm największym rywalom. Choć nie każde z nich zwiąże przyszłość z futbolem, to dzięki olbrzymiej pasji wszyscy już dziś piszą własne piłkarskie historie. Czytaj więcej »

  • Boże Narodzenie to czas, żeby być jeszcze bliżej z najbliższymi – mówi dziennikarka. Wspólnie z synami czeka na Świętego Mikołaja, choć to nie prezenty są w jej rodzinie najważniejsze. Bliscy gwiazdy kochają wspólne biesiadowanie przy stole, na którym znajdują się zarówno tradycyjne pierogi, jak i potrawy wegańskie. Czytaj więcej »

  • Makowce, strucle, keks czy pierniczki – zdecydowana większość Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych wypieków. Choć zawierają one cukier, nie muszą oznaczać żywieniowej katastrofy. Nawet jednym kawałkiem ciasta można zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej diety. Dodanie do... Czytaj więcej »

  • Na wprowadzenie nocnej prohibicji i zakaz sprzedaży alkoholu w godzinach 22.00–6.00 zdecydowało się jak dotąd kilkanaście miast. Sprzedawcy oceniają, że nowe przepisy uderzają głównie w kondycję małych, osiedlowych sklepów. Dlatego eksperci podkreślają, że w miejsce kolejnych zakazów skuteczniejsza byłaby edukacja dotycząca odpowiedzialnego spożywania alkoholu. Takie... Czytaj więcej »

  • W dniach 30 listopada – 1 grudnia w sklepach Kaufland odbędzie się świąteczna zbiórka żywności organizowana przez Federację Polskich Banków Żywności. Zebrane produkty trafią do najbardziej potrzebujących tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Czytaj więcej »

  • Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym Polakom łatwiej otwierają się serca i portfele. Pomaganie najczęściej jest działaniem spontanicznym – 65 proc. społeczeństwa przyznaje, że pomaga pod wpływem chwili. Najpopularniejszą formą działalności dobroczynnej jest wrzucanie pieniędzy do „puszki” ustawionej przy kasie w sklepie. Polacy najchętniej wspierają pokrzywdzone... Czytaj więcej »