Nowości

Paluchy z serem Gouda MSM Mońki

Wtorek, 07 maja 2019

Składniki na paluchy:
placki tortilli - 4 sztuki
ser gouda w plastrach MSM Mońki -12 sztuk
świeży rozmaryn - 3-4 gałązki
płatki chili do smaku             

Składniki na dip:
papryka świeża czerwona - 2 szt.
papryka żółta - 1 szt.
papryka konserwowa - 3 duże kawałki
pomidor - 1 średnia sztuka
czosnek - 4 ząbki
keczup pikantny - 2 łyżki
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek - 3 łyżki
papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
cukier - 2 łyżki
sól do smaku    
                                             
Wykonanie:
Według przepisu szefa kuchni Dworu Korony Karkonoszy, Roberta Muzyczki:
Blat stołu spryskać wodą i ułożyć na nim placki tortilli. Na każdy placek położyć po trzy plasterki sera Gouda MSM Mońki, posypać posiekanym rozmarynem i delikatnie oprószyć płatkami chili. Tak przygotowane ciasto zrolować i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na talerzu, całość owinąć folią spożywczą  i odłożyć do lodówki na 20 minut, żeby zmiękły.

By zrobić dip wystarczy umyte papryki, pomidora i obrany czosnek wyłożyć na papier do pieczenia, upiec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut. Gdy skórka na papryce częściowo się przypali wyciągnąć, a papryki na parę minut włożyć do foliowego worka.  Następnie obrać ze skórki. Z pomidora zdjąć skórkę, przełożyć do wyższego pojemnika, dodać pieczony czosnek, obrane papryki, wszystkie pozostałe i składniki i zmiksować.


Wcześniej przygotowane zrolowane z serem tortille wyjąc z lodówki i zgrillować z wszystkich stron na rozgrzanej patelni.


Smacznego!

Kolejnych inspiracji kulinarnych szukaj na stronie www.msm-monki.pl



tagi: Paluchy z serem Gouda , MSM Mońki ,