Wywiady

Wywiad z Jackiem Wyrzykiewiczem, PR & Marketing Services Managerem w Hochland Polska

Środa, 16 stycznia 2019 HURT & DETAL Nr 01/155. Styczeń 2019
Śniadania koniecznie z serami! W ofercie Hochland jest mnóstwo hitów, które są fantastycznym elementem porannych posiłków. Na temat śniadań rozmawiamy z Jackiem Wyrzykiewiczem, PR & Marketing Services Managerem w Hochland Polska.
Jak powinno wyglądać optymalne śniadanie?

Najlepszy skład śniadania, to białko i węglowodany (w tym także błonnik). Węglowodany to pieczywo i inne produkty zbożowe, warzywa oraz owoce, zaś najbardziej wartościowe białko to produkty mleczne. Spośród nich najprostszym do zastosowania komponentem są właśnie sery, których wysoka wartość odżywcza oraz szeroki wybór zarówno pod względem rodzaju i smaku, gwarantują smaczny posiłek. Węglowodany spożyte pod taką postacią dostarczą niezbędnej energii dla mózgu i całego organizmu, natomiast białko zapewni odpowiednie uczucie sytości na następne kilka godzin. W ten sposób skomponowany posiłek będzie regulował apetyt na cały dzień.

Dlaczego śniadania są tak ważne w codziennej diecie?

Brak śniadań powoduje wzmożony głód w dalszej części dnia. W ten sposób na kolejny posiłek zjemy dużo więcej. Większy głód oznacza także niekontrolowane podjadanie między posiłkami. Zapominanie o śniadaniu prowadzi do nieregularnego jedzenia, co z kolei zaburza metabolizm i istotnie zwiększa szanse na odkładanie się tkanki tłuszczowej. Warto przy tym wiedzieć, że śniadanie daje nam nie tylko energię i siłę do pracy, lecz także zwiększa koncentrację i stanowi siłę napędową dla naszego mózgu. Badania dowodzą także, że regularne spożywanie śniadań sprzyja szczupłej sylwetce.

Czym wyróżniają się sery na tle wszystkich innych przetworów mlecznych?

Sery są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, które w pozostałych produktach mlecznych występują z dużo mniejszą koncentracją. W serach możemy znaleźć wysokowartościowe białko o wzorcowym składzie aminokwasów, wapń w ponad ośmiokrotnie większej ilości niż w mleku, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk, witaminę A, E i D, beta-karoten oraz witaminy z grupy B, w tym szczególnie witaminę B2. Niezwykłość serów potwierdza ich skład – z wyjątkiem błonnika i witaminy C sery zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Sery to także źródło sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA), które wykazują wiele działań prozdrowotnych – przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe.

Jakie trendy można zaobserwować wśród konsumentów serów?

Konsumenci wracają do prostych, domowych smaków, a jednocześnie poszukują nowości, przy czym cenią sobie zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie i coraz więcej sportu na co dzień. Wszechogarniający szybki styl życia inspiruje do poszukiwania wygodnych rozwiązań. Ważne są inspiracje kulinarne, które często przyczyniają się do tworzenia nowych trendów. Dlatego regularnie organizujemy warsztaty kulinarne, spotkania prasowe lub inne formy aktywności. W minionym roku zrealizowaliśmy cykl spotkań Smaki Sezonu Almette w gospodarstwie slow food Pana Ziółko, gdzie z gospodarzem spotykali się mistrz kulinarny David Gaboriaud oraz znani i cenieni blogerzy, którzy wśród swoich czytelników i obserwatorów z przyjemnością promowali trend „ogrodniczy”, zachęcając do samodzielnego uprawiania warzyw w przydomowych ogródkach, w domu czy na parapetach. Razem poznawali tajniki uprawy tych warzyw, a także przygotowywali pyszne dania z dodatkiem kultowego serka Almette. Z kolei od września udało się nam rozpocząć długofalową współpracę z Damianem Kordasem, zwycięzcą IV edycji programu Masterchef. W ramach serii #PyszneInspiracje młody kucharz przygotowuje serię przepisów, w których głównym bohaterem i odkryciem jest kremowy Hochland.

Wszystkie te działania mają na celu sprawić, żeby Polacy jeszcze bardziej pokochali sery Hochland! Pierwsze odcinki #PysznychInspiracji można już zobaczyć w mediach na www.youtube.com.

Co Hochland proponuje na śniadania?

W ofercie Hochland jest mnóstwo hitów, które są idealnym elementem codziennych śniadań. Jednocześnie nasza bogata oferta smakowa serów, od serów kremowych twarogowych Almette, poprzez całą paletę serów kremowych topionych Hochland, sery żółte plasterkowane, po sery pleśniowe Valbon, sprawia, że produkty te wciąż zaskakują nas mnogością potraw, do których można je zastosować. Sery kremowe topione są szczególnie cenione za swój smak, Almette to marka, która nie ma sobie równych, Hochland Kanapkowy także bardzo szybko dołączył do grona liderów w swojej kategorii. Ostatnio w naszej ofercie pojawiło się sporo nowości Hochland Kanapkowy o niezwykle wyrazistym smaku – teraz w wersji Mini. Podzielony na 4 porcje jest gotowy, aby wyskoczyć na spacer, do pracy czy na wycieczkę. Nowy Hochland Kanapkowy Mini dostępny jest w trzech wariantach: w wersji ze smakiem Śmietankowym oraz miksem smaków – Śmietankowy i Ze szczypiorkiem oraz Śmietankowy i Z ogórkiem i koperkiem. Kolejna nowość to ulubione smaki puszystego serka twarogowego Almette dostępne w opakowaniu z czterema mini porcjami. Mini Almette to wygodne rozwiązanie dla wszystkich, którzy w każdej sytuacji chcą jeść świeży i naturalny serek oraz dzielić się tym, co najlepsze! Najwyższej jakości 100% naturalne składniki sprawiają, że serek Almette zachwyca niepowtarzalnym smakiem nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Jedna mini porcja wystarczy do przygotowania 1-2 kanapek, dzięki czemu podczas każdego posiłku, kiedy tylko przyjdzie ochota – możemy sięgnąć po świeżą porcję serka. Do wyboru są trzy najpopularniejsze warianty smakowe – śmietankowy, z ziołami i jogurtowy. Z kolei ser Hochland BURGER & TOAST jest stworzony do przyrządzenia rozmaitych dań na ciepło m.in. tostów, grzanek, zapiekanek czy w końcu pysznych burgerów, które od miesięcy królują we wszystkich rankingach na najbardziej trendy dania.

Dziękujemy za rozmowę.
Monika Górka



tagi: Jacek Wyrzykiewicz, Hochland Polska. ,