Z rynku FMCG

Czekolada pod lupą

Środa, 05 grudnia 2018
Jak powstaje czekolada, skąd pochodzi i jak dotarła do Gdańska? – to główne tematy warsztatów pt. Czekolada pod lupą, odbywających się w centrum nauki Hevelianum w Gdańsku. W trakcie zajęć można zobaczyć owoce kakaowca, jego ziarna, poczuć smak miazgi kakaowej, a przede wszystkich własnoręcznie stworzyć czekoladowe pralinki. Warsztaty przygotowała Fabryka Czekolady „Bałtyk” wspólnie z Hevelianum. Przeznaczone są dla dzieci i młodzieży szkół podstawowych.
Warsztaty składają się z dwóch części. W pierwszej kolejności dzieci poznają odpowiedzi na pytania: skąd pochodzi czekolada, kto jako pierwszy odkrył jej wyjątkowe właściwości oraz jak trafiła do Europy i Gdańska. Mogą zobaczyć owoc kakaowca, jego ziarna, poczuć jak smakuje miazga kakaowa oraz jak wygląda masło kakaowe. Prowadzący zajęcia odkrywają także tajemnice produkcji czekolady, m.in. na czym polega konszowanie, temperowanie i formowanie czekolady. Opowiadają także o czekoladowych tradycjach Gdańska.

Druga część warsztatów to praktyczne zajęcia tworzenia własnych pralinek. Dzieci mają do dyspozycji czekoladowe skorupki przygotowane z mlecznej i deserowej czekolady „Bałtyku”. Następnie wypełniają je nadzieniem według własnych pomysłów. Mogą to być różne kompozycje, np. wiórków kokosowych, orzechów, chrupek, drażetek oraz płynnych nadzień mlecznych lub czekoladowych. Wszystko zależy od własnego pomysłu i wyobraźni. Na koniec dzieci pakują zrobione przez siebie pralinki do specjalnych kartoników, które opisują i mogą taką własną bombonierką obdarować swoich bliskich.

– W tym roku nasza fabryka czekolady obchodzi jubileusz 95-lecia – mówi Konrad Mickiewicz, prezes „Bałtyku”. – Dlatego postanowiliśmy w wyjątkowy sposób opowiedzieć o czekoladzie i odkryć przed dziećmi jej sekrety. Warsztaty przygotowaliśmy tak, aby każdy mógł nie tylko słuchać, lecz także dotknąć, posmakować i tworzyć. Jestem przekonany, że takie lekcje pozostaną dzieciom w pamięci.
Warsztaty czekoladowe to kolejne wspólne przedsięwzięcie „Bałtyku” i Hevelianum.

– Opowieść o ziarnach kakaowca, ich obróbce, drogach dotarcia do Polski i Gdańska to nauka w czystej postaci, a właśnie nauka stanowi istotę misji Hevelianum. Radość tym większa, że o poważnych sprawach możemy mówić w tak słodki sposób – podkreśla Paweł Golak, dyrektor Hevelianum. – Polecam warsztaty CZEKOLADA POD LUPĄ, bo doskonale łączą zabawę z praktyczną wiedzą i umiejętnościami.

Warsztaty pt. Czekolada pod lupą przeznaczone są dla dzieci z klas 1–8 szkoły podstawowej. Odbywają się w Hevelianum na Górze Gradowej w Gdańsku od listopada do stycznia. Trwają ok. 60 minut. Organizatorami zajęć jest gdańska Fabryka Czekolady „Bałtyk” oraz Hevelianum. Rezerwacji terminów można dokonać w Hevelianum:
(szczegóły na stronie http://www.hewelianum.pl/files/contents/933.pdf)

„BAŁTYK” – najsłynniejsza na Pomorzu fabryka czekolady, której historia sięga 1923 roku i nierozerwalnie wiąże się z Gdańskiem. Czekolady, cukierki, pralinki, lizaki, bombonierki, drażetki czy orzeszki – to wszystko powstaje w rodzimych, polskich zakładach „Bałtyku” w Gdańsku i we Włocławku (100% polskiego kapitału). „Bałtyk” tworzy słodycze zarówno według tradycyjnych, wieloletnich receptur, jak i zaskakuje swoich sympatyków nowatorskimi pomysłami na zupełnie nowe produkty.

Hevelianum jest nowoczesnym centrum nauki – łączy popularyzację nauki i techniki z dbałością o dziedzictwo kulturowe i spuściznę historyczną, troską o zdrowie i mądrą rozrywką . Siedziba główna znajduje się na Górze Gradowej w Gdańsku. W 2018 roku Hevelianum świętuje 10-lecie istnienia.



tagi: czekolada , Bałtyk , Fabryka Czekolady ,