Z rynku FMCG

Odpady w obiegu

Piątek, 18 maja 2018
Duże przedsiębiorstwa przygotowują się do zmian w przepisach dotyczących gospodarki o obiegu zamkniętym, które w najbliższych latach zaczną obowiązywać w krajach UE. McDonald’s przygotował już zakres działań zgodnych z ideą gospodarki obiegu zamkniętego. Chce być przykładem dla działań proekologicznych.
Najważniejszym zadaniem gospodarki obiegu zamkniętego jest ograniczenie odpadów. O tym, jak to robić i jak z tym tematem radzą sobie polskie firmy rozmawiano podczas jednego z paneli dyskusyjnych w trakcie X Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.

Okazuje się, że pomysłów nie brakuje. W nurt gospodarki obiegu zamkniętego wpisują się nie tylko takie rozwiązania jak recykling i biodegradowalność produktów, ale także rozwijająca się branża wypożyczeń, np. car sharing lub opracowywanie dla zużytych produktów nowego sposobu wykorzystania (upcykling).

Zdaniem Sławomira Mazurka, podsekretarza stanu z Ministerstwa Środowiska gospodarka odpadami to pole do działań dla wielu firm, również start-upów.

„Warto tak prowadzić swój biznes, aby wykorzystać potencjał drzemiący w gospodarce odpadami i gospodarce obiegu zamkniętego, przeciwdziałać powstawaniu odpadów, wydłużać cykl życia produktów i tak je projektować aby łatwo były poddawane recyklingowi” - mówi Mazurek.

Przykładem działania zgodnego z ideą gospodarki obiegu zamkniętego jest projekt Scale for Good - globalna strategia McDonald’s. Jej celem jest wykorzystanie skali przedsiębiorstwa do wpływania na otoczenie biznesowe i ochronę środowiska.

„Jednym z pierwszych kroków było nasze zobowiązanie, że do dwa tysiące dwudziestego piątego roku wszystkie opakowania w naszych restauracjach na całym świecie będą pochodziły ze źródeł odnawialnych, certyfikowanej produkcji lub recyklingu - mówi Anna Borys-Karwacka dyrektor ds. korporacyjnych w McDonald’s. - Zobowiązaliśmy się także, że we wszystkich naszych restauracjach na świecie umożliwimy gościom recykling opakowań”.

Inne pomysły McDonald’s w ramach działań proekologicznych to ograniczenie do 2030 r. emisji gazów cieplarnianych z restauracji i biur firmy o 36 procent. W Polsce udało się również stworzyć procedury zagospodarowania zużytego oleju smażalniczego, który przekazywany jest do rafinerii i przetwarzany w paliwo ekodiesel. Jest to najbardziej przyjazny środowisku sposób wykorzystania tego odpadu - nie tylko oszczędza nieodnawialne surowce naturalne, ale wpływa również na zmniejszenie emisji zanieczyszczeń do atmosfery.



źródło: PAP


tagi: odpady w obiegu , przedsiębiorca , prawo , przepisy ,