Wiadomości

Szansa na ponowne otwarcie rynku japońskiego na polski drób

Wtorek, 28 marca 2017
Główny Lekarz Weterynarii podjął rozmowy z właściwymi władzami Japonii dotyczące uzgodnienia ze stroną japońską możliwości eksportu produktów z mięsa drobiowego poddanych obróbce cieplnej. Działanie to zostało zainicjowane przez Krajowa Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą.
W związku z wystąpieniem ognisk grypy ptaków u drobiu w Polsce, Japonia zamknęła swój rynek na drób pochodzący z naszego kraju. Na szczęście, dzięki interwencji KRD-IG, japońskie służby weterynaryjne przekazały właśnie informację, że po oficjalnym wystąpieniu przez Głównego Lekarza Weterynarii z wnioskiem i rozpoczęcie negocjacji, strona japońska przedstawi projekt wymogów w zakresie eksportu. Obecnie trwa proces przekazywania deklaracji ze strony zakładów drobiarskich zainteresowanych nabyciem takich uprawnień.

Od momentu odnotowania pierwszego przypadku grypy ptaków w Polsce, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza prowadzi intensywne, wielotorowe działania w tym zakresie zarówno w kraju, jak i na arenie międzynarodowej. Istotnym elementem jest podejmowanie kroków w kontekście ponownego nawiązania relacji handlowych z krajami trzecimi, które zamknęły swoje rynki na polski drób. Jednym z ostatnich sukcesów KRD-IG było przywrócenie możliwości eksportu polskiego puchu i pierza na rynek Japonii i Tajwanu.



tagi: Japonia , rynek , eksport , produkcja , mięso , Krajowa Rada Drobiarstwa , Izba Gospodarcza ,