Nowości

Niezły bigos!

Środa, 18 stycznia 2017
Pikantny, lekko kwaskowaty, pachnący wędzonką i po prostu pyszny – taki jest dzisiejszy bigos. Pełnię smaku tej potrawy łatwo podkreślić przyprawą do bigosu i dań z kapusty Galeo, inspirowaną tradycyjną, polską kuchnią.
Bigos to potrawa, która od wieków gości w polskiej kuchni. Przyrządza się go w prawie każdym domu według różnych receptur. Jedno jest pewne, aby uzyskać najlepszy smak, warto sięgnąć po odpowiednie przyprawy, np. mieszankę do bigosu i dań z kapusty Galeo. Znajdziemy w niej gorczycę i kminek ułatwiające trawienie, charakterystyczny dla polskiej kuchni owoc jałowca, czy nadające daniu pikanterii chili i czosnek. Znakomicie doprawi również wersję bezmięsną tego dania, czyli kapustę z grzybami bądź grochem.

Bigos pierwotnie… nie zawierał kapusty. Był przyrządzany z różnych mięs i ryb, do których dodawano kwaśne owoce lub ocet winny czy cytrynę. Można było znaleźć w nim również cukier, rodzynki oraz przyprawy korzenne. Charakteryzował się pikantnym smakiem. Wersja, którą znamy, pojawiła się około XVIII wieku.

Staropolska receptura każe przyrządzać bigos w proporcji 1 kg różnych mięs, koniecznie z przewagą kiełbasy i szynki, na 1,5 kg kapusty kiszonej albo świeżej (gotowanej w wodzie po kiełbasie) lub mieszanej pół na pół. Jeśli było to możliwe, przepis radził odwrócić proporcje mięsa i kapusty. W potrawie mogły znaleźć się resztki różnych pieczeni wraz z sosami, dziczyzna oraz kwaśne jabłka. Smak podkreślały suszone grzyby i śliwki, zrumieniona cebula, sól, pieprz, cukier, a także wytrawne czerwone wino. Podawało się go następnego dnia po ugotowaniu, a najlepszy smak uzyskiwał po trzecim odgrzaniu.

Bigos, podobnie jak dziś, przyrządzano w karnawale i na Wielkanoc. Co ciekawe, służył też jako prowiant w trakcie podróży. Danie to było również obowiązkowym poczęstunkiem w trakcie polowań oraz awaryjnym daniem na wypadek niespodziewanych gości. Dziś przyrządzamy go rzadziej, więc tym bardziej warto zadbać o jego wyjątkowy smak i aromat.

Przyprawę do bigosu i dań z kapusty Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.


Przyprawa do bigosu i dań z kapusty to aromatyczna mieszanka przypraw inspirowana tradycyjną, polską kuchnią. Doskonale podkreśla smak dań z kapusty, takich jak bigos, krokiety, kapuśniak czy groch z kapustą. Należy dodać ją w połowie gotowania.

Składniki: sól, marchew, cukier, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, czosnek granulowany, chili, tymianek, ziele angielskie, owoc jałowca.

Masa netto: 16 g
Cena: ok. 1,29 zł


Marka Galeo powstała w 2000 roku w odpowiedzi na ważny trend smart shoppingu obecny w Polsce i na świecie. Odpowiada na potrzeby osób, które każdego dnia samodzielnie przygotowują posiłki i szukają dobrej jakości produktów dostępnych w rozsądnej cenie. W portfolio marki znajdują się przyprawy, zioła, mieszanki przyprawowe oraz dodatki spożywcze niezbędne w każdej kuchni, dopasowane do dań najczęściej pojawiających się na polskich stołach. Galeo razem z markami takimi jak KAMIS, Ducros i Schwartz należy do światowego lidera w branży przypraw – firmy McCormick.



tagi: Galeo , przyprawa do bigosu i dań z kapusty ,